Spannmål+övrig odling

Vad sysslar vi med?

Skriven av Lejonskalle 31/10 2009 kl: 11:50
Bevaka tråd Citera

Lejonskalle

Länk

Allvarligt talat..
1 2 
Skrivet av TigerSwede 31/10 2009 kl: 14:21
Citera

TigerSwede

Problemet är väl att ingen har en susning om vad priset blir nästa år?
Skrivet av Fjansson 31/10 2009 kl: 19:43
Citera

de sista 25 ha spannmålen som vi odlade konv. läggs om till eko nästa år... För såhär kan man ju inte hålla på.
Visst är ju kul att köra traktor men när man får räkna på att man jobbar gratis, då är de inge roligt längre
Skrivet av IH1486 31/10 2009 kl: 20:57
Citera

Ja du den frågan har man ställt sig ett par gånger under hösten.. Själv inser jag att jag har gjort ett antal grova missar i år med allt ifrån prissäkring till att inte köra upp dåligt höstvete.. Men jag har insett vad jag gjort fel och förhoppningsvis lärt mej nåt av det. Tittar man tillbaka så var det dåliga priser i början av -07 också för att sedan dra iväg. Ser vi framåt så finns det ju tendenser att insattsvaror kan gå ner.
Läste senast i veckan att nån trodde glyphosaterna skulle sjunka också.

Hur gör ni andra i år för att vända trenden. Då tänker jag på gårdsnivå. Det gäller ju inte bara oss växtodlare utan även mjölk och kött. Vad gör ni?

Själv måste jag bli bättre på att veta mitt "lägsta pris" och där igenom bli bättre på att prissäkra på rätt sida break even för att använda ett populärt uttryck   (Avskyr folk som slänger sig med div engelska termer annars) Just prissäkringen är något jag måste bli mycket bättre på för där kommer det finnas en del att göra eftersom även prissäkring på gödnng verkar vara på gång vad det lider.

Trots allt så försöker man ju ta dom här åren som ett stålbad och en chans att bli bättre framåt..


Skrivet av Fjansson 31/10 2009 kl: 21:09
Citera

Tro man måste våga att ge attan i att så ivår. SLiter både mindre på maskinerna och man får pengar hur man än gör. Om man inte betalar höga arrenden då...
Finns väl knappast några andra entrepenörer innom andra grenar som vill jobba gratis så de ska ju vi inte heller göra.
Tror att ska man odla spannmål i framtiden är det värt att kolla priser och skriva kontrakt, vet flera äldre som bara odlar... Sen får man ta smällen om priset går över den nivån som man själv säkrat priset på om man har sånt kontrakt...
Tro många inte säkrar priser på grund av det.

Vad det gäller kött och mjölk är det ju bara att nischa sig, tiden är förbi tro ja när man skulle producera så mycket som möjligt, just nu vill marknaden ha speciella och närproducerade saker. Och de som inte vill ha det bryr sig oftast inte vart mjölken eller köttet kommer ifrån utan det får bli danskt eller tyskt
Skrivet av olofsdal 1/11 2009 kl: 09:53
Citera

olofsdal

Nej, lätt är det då inte. Frågan är hur mycket man ska lyssna på analytiker mfl. För min del som slaktsvinsproducent räcker det med ett utbrott av tex svinpest i något storproducerande land för att ikullkasta alla prognoser och analyser. Jag trodde tidigare på en bra vår men sen höjde ryssarna tullarna och vips så står danskar och tyskar med jätteöverskott. Jag köpte axan för 2 år framåt och veckan efter kom beskedet om slopad skatt. Spelreglerna ändras ideligen så att sia om nästa år är aldrig lätt. Jag fortsätter i alla fall att så. Det mesta går ändå till grisarna.
Skrivet av Högsäter 1/11 2009 kl: 15:00
Citera

Högsäter

Vad gäller spanmålen har vi lagrat  allt. Vi har tecknat lantmännens pool pris på en 1/3 och resten okontrakterat. Är ju Krav så det ska bli väldigt spännande och följa den marknaden under vinter/vår. Har ju tjurarna som tillför en del hoppas på det viset att vi kan ligga på lagren ett tag framöver. Får väl bli investerings stopp tills man vet vad man får för spannmålen .

Hittills har ju ekomarknaden varit oförskämt gynnsam. Frågan man ställer sig om trenden håller i sig. Det är ju iofs en väldigt liten marknad i jämförelse så svängningarn blir antagligen snabbare.

På köttsidan har vi börjat med att optimera tillväxt och inköp av förnödenheter genom ett Taurus projekt.
Hoppas kunna kapa en månad.  
Kontrakt har sagts upp och tråkigt bara att scan la ner skara det resulterar i mina ögon ett överskott av djur till "privat" slakten som ju påverkar mina förhandlingsmöjligheter negativt. Tänkte avakta framåt årskiftet och se om dom mjuknar lite .
Skrivet av Jacob 1/11 2009 kl: 16:42
Citera

Att låta marken ligga är nog lättare att säga än att göra, men förmodligen ett helt klart vettigt alternativ för den som har alternativ sysselsättning eller kan dra ner på anställd personal eller maskinstations taxor...

Ännu bättre är det förmodligen att arrendera ut marken, det finns säkert många som gärna betalar bra för att kunna skryta om sin storlek, det man inte har i brallan måste ju kompenseras med annat...
För engen del blir det full sådd, sånär som lite utmarker. Försöker dock att hålla nere spannmålen till förmån för konservärt, raps o potatis. Om jag skulle leva som jag lär skulle potatisen bort pga dålig lönsamhet, men av någon anledning förtsätter jag år efter år med ny förhoppning...
Skrivet av AndreasEriksson 4/11 2009 kl: 17:52
Citera

AndreasEriksson

Lägg ner de här jäkla gnället nu.. För 2 år sen fanns de inte en kotte som klaga. Till 2008 plöjdes all tillgänglig mark som trädats pga dålig arondering för pengar skulle de tjänas. Nu står vi där med överlager, dåliga priser o lite klen konjuktur o gnäller som nå riktiga kärringar. Visst syns det i balans räkningen men ja tror på framtiden o planerar just nu för nästa års grödor, Har en del av skörden ligger på lager i väntan på lite bättre priser, Till alla som tänker lite som mig lycka till med 2010 års odling.

Redigerad av Andreas Eriksson 4/11 2009 kl: 17:53
Skrivet av IH1486 4/11 2009 kl: 18:49
Citera

Vet inte om det gnällts speciellt mycket i den här tråden eg mot vad man läser om i tidningarna varje vecka. Jag tycker det varit vettiga svar om hur folk ser på läget och det låter ju som att alla kör på för fullt även nästa år. Vi har alla olika förutsättningar på gårdsnivå och jag är intresserad av hur man löser det och jobbar framåt. Jag ser fortfarnde framåt och räknar med att köra fullt ut nästa år men att man blir försiktigare med insats varor och kapar maskinkostnader mm

Jag vet vad jag måste bli bättre på och jag ser det här året som ett stålbad och läro år där jag får sätta mej ner och titta på vad jag måste bli bättre på och vad jag ska syssla med i fortsättningen.

Att träda kostar också pengar både att sköta och i fasta maskin kostnader. Banken ska iaf ha amotering på tröskan även om jag inte sår. Sen har man en kostnad när trädan skall brytas som också är med.

Och nog fanns det ett gäng "månskensbönder" runt omkring som passade på att plöja upp sina marker dom vägrat arrendera ut om man inte betalade hela gårdsstödet i arrende utan bara låtit dom ligga för att sedan tro att dom kunde tjäna pengar.
Skrivet av AndreasEriksson 4/11 2009 kl: 21:28
Citera

AndreasEriksson

Några enkla grejjer är ju att man som ren växtodlare kan jobba borta med typ farmartjänst ca 6 månader om året ger ett ganska bra tillskott i kassan, föreningar finns över hela landet om än med välldigt varierande omsättningar..

Maskinsammarbete är något som tillämpas hemma vi är 3st som kör helt ihop samt en fjärde som tillhandahåller såmaskin..
Något som kan rekommenderas om man har bra grannar...
Bättre utnyttjande av dyra maskiner samt att de e roligt o vara flera.. Gårdarna har sina egna ekonomier, sammäger inga maskiner, går ihop o köper gödning/utsäde..

Redigerad av Andreas Eriksson 4/11 2009 kl: 21:30
Redigerad av Andreas Eriksson 4/11 2009 kl: 21:29
1 2 

Du måste vara medlem för att kunna svara på trådar i forumet.
Att bli medlem är gratis och det tar inte mer än ca 2 minuter att registrera sig.

Bli medlem här.