Vallodling

Bruka gammal ängsvall

Skriven av Hästtjej 2/4 2016 kl: 08:53
Bevaka tråd Citera

Ingen bild

Hej!

Förra året fick jag ta över en gammal ängsvall på ca 5 ha av en annan hästmänniska. De har tidigare lagt ut slamgödsel vsr och vartannat år för att sedan ta hösilage till hästarna.  Marken hår inte att plöja av flera anledningar.
Vi fick en hyffsat bra skörd förra året men vallen är verkligen i dåligt skick, så nu skulle jag vilja försöka göra det bästa av situationen.
Vi har framförallt fått Smör blomma och massor av mossa i vallen.

Hur gör jag på bästa och billigaste sätt för att bli av med det när det som sagt inte går att plöja?

Min tanke va från början att lägga ut kalka och sedan gödsel, kostnad ca 9000 kr plus moms. Men sedan slog det mig att man kanske kan lägga ut NPK i ngn form.

Ngn som vet/har ngt bra förslag till mig?

Tack på för hand!
Skrivet av bonden lars 2/4 2016 kl: 19:31
Citera

bonden lars

hmm. Ja det är lite av ett problem. Att kalka och gödsla lär också gynna smörblommorna och framförallt mossa. Att plöja är förr eller senare ett måste eftersom ogräset kommer ta över allt mer, tyvärr. Hur löste den förra ägaren problemet?
Skrivet av solrosfarm 2/4 2016 kl: 20:05
Citera

mossa gillar ju inte kalk , & i hö elr bra förtorkat ensilage är inte smörblomma giftig, är de rev smörblomma är den dessutom mindre giftig, kan du inte köra lite i vallen m tex lätt tallriksharv så i lite frö  växer de maskros är de torrare men om de växer Tuvtåtel är de fuktigare
Skrivet av bonden lars 2/4 2016 kl: 22:38
Citera

bonden lars

Jag har nyss startat upp eget jordbruk sen ett år tillbaka så jag har inte allt för bra koll. Jag köper frö från Lantmännen och ringde och frågade vad som är det bästa typen av vall att så och så försöker jag beskriva hur jorden är m.m. Testa det. Han Jag pratade med var otroligt kunnig och hjälpsam. Det jag tänker på om du bara harvar upp ytan lite är att du skulle behöva så in något som då växer snabbt och tar över av det gamla.
Skrivet av solrosfarm 3/4 2016 kl: 07:09
Citera

Finns ju Westervoldiskt rajgräs& italienskt ger skörd 1a året bekämpningsmedel kan du ju göra som John skrev på Lantbruksnetforum Roundup behandla & så m typ rapid slippa harvning & spä på bekämpningsmedel i grundvattnet
Skrivet av Hästtjej 3/4 2016 kl: 07:13
Citera

Pratade med förra ägaren o de har typ bara "kört på". Finns nog en anledning g till varför jag fick ta över just nu  

Har pratat med flera bönder och den lokala lantmännen butiken och ingen kan riktigt säga hur jag ska göra. Plöja o så nytt kommer aldrig gå att göra där.

Har googlat en del och förslag som ogräsharvning för att så in snabbväxande gräs som tex eng raj gräs nu på våren är ett förslag men då får man göra en hjälps sådd på hösten med ngt mer tåligt inför vintern.

Helt plötsligt skenar allt iväg och det blir nog billigare o köpa in hö  
Skrivet av Boxer 3/4 2016 kl: 19:56
Citera

Boxer

Varför är det inte möjligt att bryta vallen och börja om från början?
Skrivet av Super 6/4 2016 kl: 15:31
Citera

Direktså ny vall med exempelvis Rapid. Före det så sprutar du 4-5 liter Roundup så slipper du öka på utsläppen av växthusgaser. Tänk på att du gör miljön en stor tjänst med att inte bränna hundratals liter diesel på tröstlös meningslös jordbearbetning och stenplockning.

Du måste vara medlem för att kunna svara på trådar i forumet.
Att bli medlem är gratis och det tar inte mer än ca 2 minuter att registrera sig.

Bli medlem här.